Son Konular

Amac nedir ornekler?

Modoratör

Efsanevi Üye
Puan 38
Çözümler 0

Amaç nedir örnekler?

Amaç= maçı seyredebilmektir. Ceketini yıkatmak üzere dışarı çıktı. Sınavı geçeyim diye bana ders anlatıyordu. Hesabı ödemek için ayağa kalktı.

Amaç ve neden arasındaki fark?

Amaç ve neden arasındaki fark?
Her amaç-sonuç cümlesi aynı zamanda bir "neden" de bildirir. Ancak her neden-sonuç cümlesi amaç bildirmez. Ayrıca, neden – sonuç cümlelerinde "neden" gerçekleşmiştir; ancak amaç – sonuç cümlelerinde "amaç" henüz gerçekleşmemiştir.

Neden cümleleri?

Neden cümleleri?
Bir eylemin hangi gerekçeyle veya hangi sebeple yapıldığını bildiren cümlelere neden-sonuç (sebep-sonuç) cümleleri denir. Bu cümlelerin yüklemine "niçin?" , "neden?" soruları sorulduğunda bu sorular cevapsız kalmaz. Neden-sonuç cümleleri iki bölümden oluşur: Birinci bölüm neden (sebep), ikinci bölüm ise sonuç bildirir.

Amaç nasıl bulunur?

AMAÇ SONUÇ CÜMLESİ NASIL BULUNUR? Amaç-sonuç cümlelerinin yüklemlerine "Hangi amaçla?" sorusu yöneltilir. Bu sayede amaç-sonuç cümlesi olup olmadığı anlaşılır. Ayrıca, amaç anlamı "-mek için, -mek üzere, diye, istemek, hedeflemek" vb. sözcükler ve "-e, -a" ekleri yardımıyla sağlanır.

Amaç sonuç nedir ve örnekler?

Amaç sonuç nedir ve örnekler?
"Sınavı kazanmak için büyük bir çaba gösterdi." Bu cümlede, 'hangi amaçla' sorusu yüklem üzerinden yöneltildiği zaman, 'sınavı kazanmak için' cevabı ile karşılaşılmaktadır. Bu doğrultuda yüklemin yapılış amacını anlattığından dolayı amaç-sonuç ilişkisi altında hazırlamış cümle olarak öne çıkıyor.

Koşul sonuç cümleleri ne örnek?

Koşul sonuç cümleleri ne örnek?
➥ Beş dakika beklerseniz müdürle görüşebilirsiniz. ➥ Ödevlerini erken bitirirsen diziyi izleyebilirsin. ➥ Akşam konsere gideriz ama siz de bana işimi bitirmemde yardım edeceksiniz.

Koşul cümlesi nedir 5 sınıf?

Bir olayın ya da durumun gerçekleşmesi için başka bir olayın ya da duruma bağlı olduğunu belirten cümleler koşul sonuç cümleleridir. Yani herhangi bir olay veya durum yaşanacak ise bunun için mutlaka başka bir durumun da işin içinde olması gerekmektedir.

Neden ve amaç cümleleri?

Neden ve amaç cümleleri?
Amaç cümlelerinde ise eylemin neden yapıldığı anlatılmamaktadır. Daha çok hangi amaç ile yapıldığından bahsedilmektedir. Neden cümlelerinde eylemlerin ne için yapıldığı yani nedeninden bahsedilmektedir. Çünkü bağlacı genellikle cümlenin ortasında kullanılır.

Amaç cümlesi ne demek?

Amaç cümlesi ne demek?
Eylemin hangi amaca bağlı olarak gerçekleştirildiğini gösteren cümleler amaç sonuç cümleleri olarak bilinmektedir. Kurduğumuz cümle içerisinde bir eylem olur ve bu eylem bir amaç için yapılır. Bu amacın neticesinde ise bir sonuç ortaya çıkar.

Neden sonuç cümleleri ile ilgili 10 tane örnek?

10 tane sebep sonuç cümlesi
- Derse çalışmadığından sınıfta kaldı.
- Yürümediğinden kilo aldı.
- Yüzemediğinden denize gidemedi.
- Koşamadığından takımdan çıkarıldı.
- Gelmediğinden gidemedik.
- Korkmadığından en güçlü kişi olmuştu.
- Susmadığından başına gelen kalmıyordu.
- Kahve içtiğinden uykusu gelmiyordu.

Neden-sonuçla ilgili 5 cümle?

Neden-sonuçla ilgili 5 cümle?
➥ Ekran kartı bozulduğundan monitöre görüntü gelmiyor. ➥ Ayağı kayınca merdivenlerden aşağı yuvarlandı. ➥ Gömleğime vişne suyu damladığı için kazağımı giydim. ➥ Şarjım bittiğinden dolayı seni arayamadım.

Amaç sonuc nedir ornek?

Amaç sonuc nedir ornek?
Örneğin "Kafamı dinlemek üzere tatile çıkıyorum." cümlesinde, kişini tatile çıkması bir sonuçtur. Bu sonuç, istendik bir amacı gerçekleştirmeye yöneliktir. Yani kişi kafasını dinlemeyi amaçlıyor ve sonuç olarak tatile çıkıyor. Bu nedenle cümle bir amaç-sonuç cümlesidir.

Amaç Sonuç Cümleleri ne örnek?

5 sınıf amaç sonuç nedir?

5 sınıf amaç sonuç nedir?

Amaç ve sonuç cümleleri genellikle bir eylemin veya durumun bir amaca yönelik olarak gerçekleştirildiğini veya bir amacın gerçekleşmesi sonucunda ortaya çıkan durumu anlatan cümlelerdir. Bu tür cümlelerde genellikle "niçin?" veya "hangi amaçla?" gibi sorular cevaplanmaktadır. Örneklerle daha iyi anlaşılabilir:

**Amaç Cümlesi Örnekler:**
- Kız kardeşimi mutlu etmek için ona bir hediye aldım.
- Sınavda başarılı olabilmek amacıyla ders çalışıyorum.
- Bugün erken kalkarak işleri yetiştirmek istiyorum.

**Sonuç Cümlesi Örnekler:**
- Dün gece çok çalıştığından bugün çok yorgun hissediyor.
- Hava tahmin edildiği gibi yağmurlu olduğu için pikniği ertelemek zorunda kaldık.
- Yemek yapmayı yeni öğrendiği için akşam yemeği çok lezzetliydi.

**Amaç-Sonuç Cümlesi Örnek:**
- Yarınki sunuma hazırlanmak için gece geç saate kadar çalıştım ve sonucunda sunumum çok başarılı oldu.

Amaç ve neden cümleleri arasındaki fark da belirtmek gerekirse; her amaç-sonuç cümlesi aynı zamanda bir nedeni de ifade eder ancak her neden-sonuç cümlesinin bir amacı olmayabilir. Ayrıca, neden-sonuç cümlelerinde neden gerçekleşmiş bir olayı anlatırken, amaç-sonuç cümlelerinde ise olayın neden yapıldığından ziyade amacını belirtir.

Umuyorum ki açıklamalarım anlaşılır ve faydalı olmuştur. Eğer daha fazla örnek veya açıklama isterseniz sormaktan çekinmeyin.

KLS sendromu nedir?

Kemik tozu hangi durumlarda kullanilir?

1. Konular

1. 1.284.245
  2. Mesajlar

1. 1.670.672
  3. Kullanıcılar

1. 33.203
  4. Son üye

Geri
Üst Alt