Son Konular

Alternatif degerlendirme ne demek?

Editör

Efsanevi Üye
Puan 38
Çözümler 0

Alternatif değerlendirme ne demek?

Alternatif değerlendirme yöntemleri, çoktan seçmeli testler, doğru-yanlış testleri gibi testlere dayalı ölçme ve değerlendirmelere alternatif olarak geliştirilen ve öğrenci performansının direkt olarak gözlemlenmesine dayalı ölçme ve değerlendirmenin söz konusu olduğu yöntemlerdir.

Alternatif ölçme ve değerlendirme araçları nedir?

Başlıca alternatif ölçme değerlendirme araçları; Performans değerlendirme, öğrenci ürün dosyası (portfolyo), kavram haritaları, yapılandırılmış grid, tanılayıcı dallanmış ağaç, kelime ilişkilendirme, proje, drama, görüşme, yazılı raporlar, gösteri, poster, grup ve/veya akran değerlendirmesidir.

Informal değerlendirme ne demek?

Informal değerlendirme ne demek?
İNFORMAL DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ NEDİR? İnformal değerlendirme yöntemleri eğitimsel hedeflerin oluşturulması için öğrencinin performans düzeyine ilişkin bilgi elde etmek üzere kullanılan yöntemlerdir. Öğrenciyi diğer öğrencilerle karşılaştırmaktan daha çok kendi içinde karşılaştırır ve bir becerideki ustalığını ölçer.

Alternatif ölçme ve değerlendirmenin dezavantajları nelerdir?

Sınırlılıkları
- Uygulama, sentez ve değerlendirme basamakları için uygun değildir.
- Üst düzey zihinsel beceriler olan problem çözme ve eleştirel düşünmenin ölçülmesinde uygun değildir.

Alternatif ölçme nedir?

Öğrencilerin, başta belirlenmiş ölçütleri kullanarak belli bir konuda kendi çalışmalarını, bilgi, beceri, tutum ve davranışlarını kendi kendilerinin değerlendirmesidir. Öğrenci kendi eksiklerini görebilir.

Ölçme araçları nelerdir?

Ölçme araçları nelerdir?
Alternatif Ölçme Araçlarında farklı özellikleri ve duyarlılıkları sebebiyle 3 tür araç kullanılır. Bu araçlar az duyarlı olandan başlayarak en duyarlıya doğru sıralanmaktadır….
- Kontrol listeleri.
- Dereceleme Ölçekleri.
- Dereceli puanlama anahtarı (Rubrik)

Formative değerlendirme nedir?

Biçimlendirici-formative (Program sürecinde yapılan değerlendirme değerlendirme): Öğrencilerin öğrenmedeki güçlüklerini ortaya çıkarmak ve gerekli düzeltmeleri yapmak için yapılan değerlendirmedir.

Değerlendirme nasıl yazılır?

Değerlendirmeyi Yazarken
- Çalışmanın konusunu ve ana tartışmasını sunacak kısa, etkileyici bir giriş
- Kitabın özet bir tanıtımı
- Değerlendirilen metne dair tespitlerin, metnin güçlü ve zayıf yönlerinin birbirleriyle irtibatlı, mantıksal bir sıra içinde ve etkili bir tarzda sunumu.

Informal eğitim ne demek?

Informal eğitim ne demek?
Informal eğitim; planı olmadan kendiliğinden gelişen, herhangi yapılandırmaya maruz kalmayan bundan ötürü de neticeleri öngörülemeyen eğitimlerdir. Bireylerin etraflarından veya kendi tecrübelerinden öğrenme sürecine informal eğitim adı verilmektedir.

Informal gözlem ne demek?

İnformal öğrenme, bilinçli bir öğrenme sürecine girmeksizin içgüdüler (merak, gözlem) veya ihtiyaçlar sonucunda doğal olarak gerçekleştirilen öğrenme süreci olarak tanımlanıyor.

Alternatif ölçme ve değerlendirme teknikleri nelerdir?

Alternatif Değerlendirme Yöntemleri
- Öğrenci Gelişim Dosyası – Portfolyo Değerlendirme.
- Akran Değerlendirme.
- Öz Değerlendirme.
- Tanılayıcı dallanmış Ağaç
- Yapılandırılmış Grid.
- Performans Görevi ve Değerlendirme.
- Kelime İlişkilendirme Testi.

Alternatif değerlendirme, ölçme ve değerlendirme süreçlerinde geleneksel yöntemlere (örneğin çoktan seçmeli testler) alternatif olarak kullanılan ve öğrenci performansının doğrudan gözlemlenmesine dayalı yöntemleri ifade eder. Bu yöntemler, öğrencilerin sahip oldukları bilgi, beceri, tutum ve davranışları değerlendirmeye yönelik farklı araçlar kullanarak gerçek performanslarını ölçmeyi amaçlar. Alternatif değerlendirme yöntemlerinin temel amacı, öğrencilerin becerilerini ve yeteneklerini daha doğru ve adil bir şekilde değerlendirmektir.

Alternatif ölçme ve değerlendirme araçları çeşitli şekillerde olabilir. Bazı başlıca alternatif ölçme değerlendirme araçları şunlardır:

1. Performans Değerlendirme: Öğrencilerin gerçek hayatta belirli bir beceriyi veya konuyu nasıl uyguladıklarını değerlendiren bir yöntemdir.
2. Öğrenci Ürün Dosyası (Portfolyo): Öğrencinin zaman içindeki gelişimini belgeleyen ve çeşitli çalışmalarını içeren bir dosyadır.
3. Kavram Haritaları: Öğrencilerin belirli konular hakkındaki anlayışlarını ve ilişkileri görsel olarak temsil eden araçlardır.
4. Yapılandırılmış Grid: Belirli kriterlere dayalı olarak öğrenci performansını değerlendiren bir araçtır.
5. Tanılayıcı Dallanmış Ağaç: Öğrencilerin belirli bir becerideki eksikliklerini belirlemek için kullanılan bir değerlendirme yöntemidir.
6. Diğer araçlar arasında kelime ilişkilendirme testi, proje, drama, görüşme, yazılı raporlar, gösteri, poster, grup veya akran değerlendirmesi bulunmaktadır.

Alternatif değerlendirme yöntemlerinin bazı dezavantajları da vardır. Bu dezavantajlar arasında şunlar yer alır:

- Uygulama, sentez ve değerlendirme aşamaları için uygun olmayabilir.
- Üst düzey zihinsel becerilerin ölçülmesi, örneğin problem çözme ve eleştirel düşünme becerilerinin ölçülmesi konusunda yetersiz olabilir.

Alternatif ölçme ise öğrencilerin belirli kriterleri kullanarak belli bir konuda kendi çalışmalarını, bilgi, beceri, tutum ve davranışlarını kendi kendilerinin değerlendirmesi sürecini ifade eder. Bu yöntem, öğrencilere kendi eksikliklerini görebilmeleri ve gelişimlerini takip edebilmeleri için fırsat sunar.

Ölçme araçları da değerlendirme süreçlerinde kullanılan önemli araçlardır. Alternatif ölçme araçları çeşitli özelliklere sahiptir ve farklı duyarlılıklarda olabilir. Bazı ölçme araçları şunlardır:

- Kontrol Listeleri: Belirli kriterlere dayalı olarak öğrenci performansını kontrol etmeye yönelik araçlardır.
- Dereceleme Ölçekleri: Belirli bir konudaki öğrenci performansını belirli seviyelere göre derecelendirmek için kullanılan araçlardır.
- Dereceli Puanlama Anahtarı (Rubrik): Belirli kriterlere uygun olarak öğrenci performansını puanlamaya ve değerlendirmeye yardımcı olan açıklayıcı bir araçtır.

Formative değerlendirme, öğrencilerin öğrenme sürecindeki zorluklarını belirlemek ve gerekli düzeltmeleri yapmak amacıyla yapılan değerlendirme sürecini ifade eder. Değerlendirme nasıl yazılacağı konusunda ise çalışmanın konusunu, ana tartışmasını, kitabın özet tanıtımını içeren etkili bir giriş, güçlü ve zayıf yönlerin mantıklı bir sıra içinde sunulmasının önemli olduğu belirtilmektedir.

Informal eğitim ise planlanmamış, yapılandırılmamış ve beklenmedik bir şekilde gerçekleşen eğitim süreçlerini ifade ederken, informal gözlem ise bilinçsiz bir şekilde yapılan gözlem sonucunda gerçekleşen öğrenme sürecini tanımlar. Alternatif ölçme ve değerlendirme teknikleri arasında ise öğrenci gelişim dosyası, akran değerlendirmesi, öz değerlendirme, tanılayıcı dallanmış ağaç, yapılandırılmış grid, performans görevi ve değerlendirme gibi çeşitli araçlar bulunmaktadır.

Polimer kil kurur mu?

1. Konular

1. 1.284.229
  2. Mesajlar

1. 1.670.426
  3. Kullanıcılar

1. 33.198
  4. Son üye

Geri
Üst Alt