- Web sitesi
- forumdaslar.com
- Tuttuğu Takım
-
Beşiktaş
- Meslek
- Webmaster
- @FORUMDASLAR
Alport Sendromu Nedir Ekşi?
genetik bir hastalıktır. böbrek yetmezliği, bronşial tümörler, tırnak çizgileri, ve sağırlıkla kendini gösterir. genellikle x e bağlı dominant kalıtım gösterir. hastalarda tip 4 kollajen defekti mevcuttur.
Anterior Lentikonus ne demek?
Anterior lentikonus, lens opasiteleri ve retinal benekler sıklıkla görülen göz bulgularıdır. Bireylerinde bilateral anterior lentikonus ve midperiferal retinal benekler izlenen bir Alport Sendromlu aile sunulmuştur.
Ince membran hastalığı nedir?
İNCE MEMBRAN HASTALIĞI (İYİ HUYLU AİLEVİ HEMATÜRİ) Çocuk ve erişkinlerde sürekli hematürinin en sık nedenlerinden birisidir. Tekrarlayıcı veya devamlı olan hematüri ile seyreden bir hastalıktır. Genellikle proteinüri (idrarda protein) yoktur varsa da çok düşük miktardadır. Böbrek dışı bulgular görülmez.
Alport Sendromu belirtileri nelerdir?
Alport Sendromu Bulguları Alport sendromu, böbrek hastalığı, işitme kaybı ve görme sorunları ile karakterize bir genetik hastalıktır. Alport sendromundan etkilenen bireylerde hematüri (idrarda kan olması), proteinüri (idrarda protein olması) ile karakterize böbrek hastalığı olması tipiktir.
Lentikonus nedir tıp?
Lentikonus lensin ön veya arka yüzünün lokalize koni şeklinde deformasyon göstermesidir. Arka lentikonus daha sık görülürken, ön lentikonus Alport sendromu ile birlikte görülür ve genellikle bilateraldir.
Lentiglobus ne demek?
Lens kapsülündeki değişikliğe bağlı olarak lens üzerinde oluşan koni veya yuvarlak çıkıntıların oluşumuyla belirgin kazanılmış veya doğuştan yapılış bozukluğu.
Alport sendromuna sahip bireylerin %80'inde X'e bağlı kalıtım olmaktadır. Bu kalıtım tipinde sorun bir cinsiyet kromozomu olan X kromozomunun COL4A5 adı verilen bir genindedir. Erkeklerde tek bir X kromozomu bulunduğundan bu kromozomdaki sorun Alport sendromunu ortaya çıkarmaya yetmektedir.