Son Konular

Ali Ulvi Ersoy

ZeberusZeberus is verified member.

(¯´•._.• Webmaster •._.•´¯)
Yönetici
Webmaster
Puan 113
Çözümler 4
Ali Ulvi Ersoy Biyografisi
Ali Ulvi Ersoy, 1924 yılında İstanbul, Üsküdar'da doğmuştur. 1944 yılında Balıkesir Öğretmen Okulundan mezun oldu. Ardından Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümünde eğitim gördü. İlk karikatürü, 1940 yılında Mehmet Faruk Gürtunca'nın çıkardığı "Çocuk Sesi" dergisinde yayımlandı. Daha çok eserlerinde imza olarak kullandığı Ali Ulvi adıyla tanınır. Orta ikide yayınladıkları duvar gazetesinde "Cemal Nadir Güler mi, Ramiz Gökçe mi daha iyi karikatürcü" diye bir tartışma açarlar. Sonuca ulaşamayınca Vala Nureddin, Peyami Safa'nın fikirlerini almaya giderler. Cemal Nadir Güler ilgilenir. Neden merak ediyorsunuz der, notlarını inceler. Karikatürlerini görmek ister. Cemal Nadir Güler; Vedat Günyol ve Osman Nebioğlu'yla birlikte çıkardıkları Arkadaş adlı çocuk dergisine ayda 10 lirayla çizmesini önerir.
Ali Ulvi Ersoy, profesyonel karikatürcülük hayatına 1940 senesinde Arkadaş dergisinde başladı. Burada 1941 yılına kadar Cemal Nadir Güler'in öğrencisi oldu. Daha sonra 1947 – 1949 yılları arasında "Kahkaha", "Mizah" ve "Karikatür" gibi dergilerde çizerlik yaptı.
1950 yılında Cumhuriyet gazetesinde günlük karikatürler çizmeye başlayan Ali Ulvi Ersoy, ABD'de Twentieth Century Fox film şirketinde film afişleri ressamlığı yaptığı 1957-1959 dönemi dışında, yaşamının sonuna kadar Cumhuriyet Gazetesi'nin başçizerliğini üstlendi. Türkiye'ye döndüğünde ise animasyon film üzerine çalışmalar yaptı ve bu alanda Türkiye'nin ilk çizgi filmlerine imza attı.
Karikatürleri "New Yorker", "Saturday Evening Post", "Look", "Esquire", "Punch" gibi ünlü dergi ve gazetelerde de yayımlanan Ali Ulvi Ersoy, 1959 yılında Cumhuriyet gazetesine döndü. 1960 sonrasında gazeteciliğin yanı sıra canlandırma, reel film çalışmaları ve "Piri Reis'in Amerika Haritası" filmini hazırladı; Yalçın Çetin ve Tonguç Yaşar'la birlikte "Evliya Çelebi" adlı iki çizgi film gerçekleştirdi.
İstanbul Üniversitesi Psikiyatri Kliniği için belgesel ve yarı belgesel filmler hazırladı. Yurtiçi ve yurtdışında katıldığı yarışmalardan çeşitli karikatür ödülleri kazandı.
Ali Ulvi Ersoy, 30 Ocak 1998 tarihinde İstanbul'da 74 yaşında ölmüştür.

Ali Ulvi Ersoy'un biyografisi oldukça etkileyici ve başarılı bir kariyere sahip bir sanatçıya aittir. 1924 yılında İstanbul, Üsküdar'da doğan Ersoy, eğitimine Balıkesir Öğretmen Okulu'nda başlamış ve sonrasında Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü'nde eğitim almıştır.

Sanat hayatına 1940 yılında Mehmet Faruk Gürtunca'nın "Çocuk Sesi" dergisinde yayımlanan karikatürü ile adım atan Ersoy, daha çok Ali Ulvi adıyla tanınmıştır. Özellikle Cemal Nadir Güler'in öğrencisi olması ve çeşitli dergilerde çizerlik yapması onun kariyerinde önemli bir yere sahiptir.

Profesyonel karikatürcülük hayatına Arkadaş dergisinde başlayan Ali Ulvi Ersoy, Cumhuriyet gazetesinde günlük karikatürler çizmeye başladıktan sonra uzun yıllar bu gazetenin başçizerliğini üstlenmiştir. Ayrıca ABD'de Twentieth Century Fox film şirketinde film afişleri ressamlığı yapmış ve Türkiye'ye dönüşünde çeşitli animasyon film çalışmaları yapmıştır.

Karikatürleri uluslararası düzeyde tanınan dergi ve gazetelerde yayımlanan Ali Ulvi Ersoy, aynı zamanda belgesel ve yarı belgesel filmler de hazırlamıştır. Yarışmalardan kazandığı çeşitli karikatür ödülleri de sanatına olan başarısını göstermektedir.

30 Ocak 1998 tarihinde İstanbul'da 74 yaşında hayatını kaybeden Ali Ulvi Ersoy, Türkiye'nin karikatür ve animasyon alanındaki öncülerinden biri olarak anılmaktadır. O, sanat dünyasına bıraktığı eserlerle ve başarılarıyla her zaman hatırlanacak bir isim olmaya devam edecektir.

A.Celal Binzet

Ayça Varlıer

1. Konular

1. 1.284.248
  2. Mesajlar

1. 1.670.715
  3. Kullanıcılar

1. 33.205
  4. Son üye

Geri
Üst Alt