Son Konular

Ahmet Ümit

ZeberusZeberus is verified member.

(¯´•._.• Webmaster •._.•´¯)
Yönetici
Webmaster
Puan 113
Çözümler 4
Ahmet Ümit Biyografisi
Ahmet Ümit, 1960 yılında Gaziantep'te doğmuştur. Babası kilim tüccarı, annesi terzi olan Ahmet Ümit'in kendinden büyük 6 kardeşi vardır. Liseyi Gaziantep Atatürk Lisesi'nde okudu. 14 yaşından itibaren sol görüşlü bir aktivist oldu. Lisedeyken ülkücülerle aralarında çıkan bir kavgadan dolayı 24 arkadaşıyla birlikte sürgün edildi ve liseyi Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde bitirdi. 1979 yılında istanbul'a gelerek Marmara Üniversitesi'nin Kamu Yönetimi bölümünde okumaya başladı. Üniversite öğrencisi iken 1981 yılında Vildan Hanım ile tanıştı ve evlendi. 1982'de düzenlenen "Anayasaya Hayır" kampanyasında aktif rol aldı. Türkiye'de askeri rejimin olduğu o dönemlerde Ahmet Ümit askeri rejime karşı mücadele eden sol bir örgütün içerisindedir. 82 Anayasası'na karşı duvarlara afişler yapıştırırlar. Ve Ümit'in birkaç arkadaşı yakalanır. O da operasyon hakkında bir rapor yazar. İşte o raporla aslında ilk hikayesini yazmıştır. O hikaye Prag'da 40 ayrı dilde yayınlanan Barış ve Sosyalizm Sorunları Dergisi'nde yayınlanır. Ve böylece Ümit'in ilk hikayesi 40 ayrı dilde yayınlanmış olur.
1983 yılında Üniversiteden mezun oldu.
Türkiye Komünist Partisine (TKP) üye oldu. 1985 yılında parti tarafından Moskova'ya kadar Moskova Sosyal Bilimler Akademisi'nde eğitim gördü.
Moskova'da iken şiir yazmaya başladı. Daha sonra 1998 yılında yazdığı "Kar Kokusu" adlı romanı, bu dönemde yaşandıklarından izler taşır.
1989 yılında siyasetten ayrılarak "Sokağın Zulası" adlı şiir kitabını çıkardı. Aynı zamanda arkadaşı tiyatro yönetmeni Ali Taygun ile bir reklam ajansı çalıştırmaya başladı. 19990 yılında arkadaşlarıyla beraber "Yine Hişt" adlı kültür-sanat dergisini çıkardı. Ahmet Ümit, yazdığı şiir, öykü ve yazılarını Yine Hişt, Adam Sanat, Öküz ve Cumhuriyet Kitap dergilerinde ve ile Yeni Yüz yıl gazetesinde yayımladı.
Ahmet Ümit'in "Çıplak Ayaklıydı Gece" adlı ilk hikaye kitabı 1992 yılında yayınlandı ve aynı yıl Ferit Oğuz Bayır Düşün ve Sanat Ödülü'ne layık görüldü.
1993 yılında ATV için çekilen "Çakalların İzinde" adlı polisiye dizinin öykülerinin ve senaryosunun yazılmasına katkıda bulundu. Ardından da 1995'te Ahmet Ümit, çeşitli gazete ve dergilerde Franz Kafka, Dostoyevski, Patricia Highsmith, Edgar Allan Poe ve polisiye roman yazarları üzerine inceleme ve tanıtım yazıları kaleme aldı.
Hikayelerinden yola çıkarak yönetmen çıkılarak Uğur Yücel tarafından Karanlıkta Koşanlar ve Cevdet Mercan tarafından Şeytan Ayrıntıda Gizlidir dizileri yapılmıştır. "Sis ve Gece" adlı romanı 2007 yılında Turgut Yasalar tarafından sinemaya uyarlanmıştır.
Ahmet Ümit, Polisiye hikayeler yazmasını şöyle izah etmiştir:
"Polisiye yazmamın asıl sebebi 14 yaşımdan 29 yaşıma kadar olan hayatım. Polisiyeye başlamam yazarlığa başlamam gibi kendiliğinden oldu. "Çıplak Ayaklı Gece" adlı öykü kitabımda bir hikaye vardı. O zaman Şehir Tiyatroları'nda yönetmen olan arkadaşım Ali Taygun bu öyküyü okudu ve dedi ki " Sen polisiye yazıyorsun". Ben polisiye yazdığımı düşünmüyorum tabii. Sonra anladım; 78 kuşağından biriyim. 1974'ten 1989'a kadar olan 15 yılım tam bir kaçmaca kovalamaca içerisinde geçti. Sürekli can derdindesin, kendini korumaya çalışıyorsun. Tabii 14 yaşımdan 29 yaşıma kadar yaşadığım hayat yazmaya başlayınca da etkisini gösterdi. O yıllarda yaşadığımız adrenalin kendini yazarken de hissettirdi. Ve polisiye yazmaya başladım."
25 Eylül 2010 tarihinden itibaren Habertürk Televizyonu için "Yaşadığın Şehir" adlı bir program serisi yaptı ve sundu.
Ahmet Ümit, Okan Üniversitesi Danışma Kurulu üyeliği yapmaktadır.
Ahmet Ümit, 1981 yılında Vildan Ümit ile evlendi. Gül (d.1981) adında bir kızı vardır.
Kitapları : 2013 – Beyoğlu'nun En Güzel Abisi 2012 – Sultanı Öldürmek 2011 – Başkomser Nevzat 3: Davulcu Davut'u Kim Öldürdü ? 2010 – İstanbul Hatırası 2008 – Olmayan Ülke 2008 – Bab-ı Esrar 2007 – İnsan Ruhunun Haritası 2006 – Ninatta'nın Bileziği 2006 – Kavim 2005 – Başkomser Nevzat, Çiçekçinin Ölümü 2004 – Aşk Köpekliktir 2003 – Beyoğlu Rapsodisi 2002 – Şeytan Ayrıntıda Gizlidir 2002 – Kukla 2000 – Patasana 1999 – Agatha'nın Anahtarı 1998 – Kar Kokusu 1997 – Tapınak Fahişeleri Başkomser Nevzat 2 1996 – Sis ve Gece 1995 – Masal Masal İçinde 1994 – Bir Ses Böler Geceyi 1992 – Çıplak Ayaklıydı Gece 1989 – Sokağın Zulası

Ahmet Ümit, 1960 yılında Gaziantep'te doğmuş ve büyük bir ailenin en küçük çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Lise eğitimini Gaziantep Atatürk Lisesi'nde tamamlamıştır. Aktif bir sol görüşlü olarak tanınan Ahmet Ümit, gençlik yıllarında politik mücadeleler içerisinde yer almış ve hatta lisedeyken yaşadığı bir olay nedeniyle sürgün edilmiştir.

Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümünden mezun olduktan sonra Türkiye Komünist Partisi'ne üye olan Ahmet Ümit, siyasi bir geçmişe sahiptir. 1985 yılında Moskova Sosyal Bilimler Akademisi'nde eğitim görmüş ve bu dönemde edindiği deneyimler onun edebiyat hayatını etkilemiştir.

Edebiyat dünyasına şiirlerle adım atan Ahmet Ümit, zamanla roman ve hikaye yazmaya başlamıştır. Birçok eseriyle edebi dünyada kendine sağlam bir yer edinen yazar, özellikle polisiye türünde eserler vermesiyle tanınmaktadır. Ahmet Ümit'in eserleri arasında "Sis ve Gece", "Beyoğlu'nun En Güzel Abisi", "Sultanı Öldürmek" gibi popüler romanlar bulunmaktadır.

Aynı zamanda televizyon dünyasında da yer alan Ahmet Ümit, "Yaşadığın Şehir" adlı programla Habertürk Televizyonu'nda izleyicilerle buluşmuştur. Edebiyat dünyasının yanı sıra danışma kurulu üyeliği gibi akademik alanda da çalışmaları olan yazarın bir kızı vardır ve evlidir.

Geniş bir kitap koleksiyonuna sahip olan Ahmet Ümit'in eserleri, Türk edebiyatının önemli polisiye ve edebi eserlerinin arasında kendine sağlam bir yer bulmuştur. Ahmet Ümit, hem kendi özgün tarzıyla hem de yaşamından ve toplumsal deneyimlerinden esinlenerek kaleme aldığı eserlerle okuyucuları etkilemeye devam etmektedir.

Dr.Ayla Aydın

Arif Sami Toker

1. Konular

1. 1.284.247
  2. Mesajlar

1. 1.670.693
  3. Kullanıcılar

1. 33.204
  4. Son üye

Geri
Üst Alt