Son Konular

Adnan Binyazar

ZeberusZeberus is verified member.

(¯´•._.• Webmaster •._.•´¯)
Yönetici
Webmaster
Puan 113
Çözümler 4
Doğum Tarihi
7 Mart 1934

Ülke
Türkiye

Burç
Balık

7 Mart 1934 tarihinde Diyarbakır'da doğdu. Ancak 14 yaşında başlayabildiği ilköğrenimi çeşitli illerde sürdürdü. Dicle Köy Enstitüsü'ne girerek köy enstitülerinin yetiştirdiği köylü aydınlar kuşağının bir parçası oldu. Eğitimini, Gazi Eğitim Enstitüsü'nde sürdürdü.
Türkiye'nin çeşitli öğretmen okullarında, Hacettepe Üniversitesi, Gazi Eğitim Enstitüsü, Devlet Konservatuarı, Basın Yayın Yüksek Okulu gibi birçok eğitim kurumunda ve Türk Tarih Kurumu'nda, Kültür Bakanlığı'nda, Türk Dil Kurumu'nda görev yaptı. 1978 yılında Kültür Bakanlığı Tanıtma ve Yayımlar Dairesi Başkanlığı'na getirildi. 1981 yılında Berlin Eğitim Senatosu'nun çağrısı üzerine Belin'e gitti, bu dönemde İncila Özhan'la birlikte altı ciltlik Türkçe/Dil ve Okuma Kitabı'nı (1.-2.) yazdı. Yurtdışında çeşitli öğretmen yetiştirme proejlerinde çalıştı. Halk kültürüne ilişkin araştırmalarda bulundu. Öğretmenliğini yazarlığı ile birleştirdi; deneme ve roman alanında eserler verdi.
Adnan Binyazar, Masalını Yitiren Dev adlı anı-romanında yoksulluk içinde geçen çocukluk dönemini, Orhan Kemal Roman Armağanı'nı kazanan Ölümün Gölgesi Yok adlı kitabında bir sevda öyküsü anlattı.
Eserleri
Ağıt Toplumu (Deneme) Ay Bazen Mavidir Bütün Öyküleri Ayna (Deneme) Dede Korkut (Halk kültürü) Duyguların Anakarası (Deneme) – Can Yayınları Halk Anlatıları (Halk edebiyatı) – Can Yayınları Kan Turalı (Halk Edebiyatı) Masalını Yitiren Dev (Biyografi) – Can Yayınları On Beş Türk Masalı (Halk edebiyatı) – Can Yayınları Ozanlar / Yazarlar / Kitaplar (Roman) Ölümün Gölgesi Yok (Roman) – Can Yayınları Şairin Kedisi (Öykü) – Can Yayınları Toplum ve Edebiyat (Deneme) Yazma Öğretimi Yazma Sanatı (Eğitim)

Adnan Binyazar, 7 Mart 1934 tarihinde Diyarbakır'da doğmuştur. İlköğrenimine 14 yaşında başlamış ve çeşitli illerde devam etmiştir. Dicle Köy Enstitüsü'ne katılarak köy enstitüleri geleneğinin bir parçası olmuş ve eğitimine Gazi Eğitim Enstitüsü'nde devam etmiştir.

Hayatı boyunca çeşitli eğitim kurumlarında görev alan Adnan Binyazar, öğretmenlik ve yazarlık kariyerini bir araya getirmiştir. Eserleri arasında deneme, halk kültürü, roman ve öykü türlerinde eserler bulunmaktadır. "Adnan Binyazar, Masalını Yitiren Dev" adlı anı-romanı çocukluk dönemini ve yoksulluğu ele almıştır. Ayrıca "Ölümün Gölgesi Yok" adlı kitabıyla Orhan Kemal Roman Armağanı'nı kazanmış ve bir sevda öyküsü anlatmıştır.

Eğitim alanındaki çalışmalarıyla da tanınan Adnan Binyazar, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu, Kültür Bakanlığı gibi kurumlarda görev almış ve yurtdışında öğretmen yetiştirme projelerinde yer almıştır. Halk kültürüne ilişkin araştırmalar yapmış ve eserlerinde bu zengin kültüre de yer vermiştir. Yazma öğretimi ve sanatı üzerine de kitaplar kaleme almıştır.

Adnan Binyazar'ın eserlerinden bazıları şunlardır:
- Ağıt Toplumu (Deneme)
- Ay Bazen Mavidir (Öykü)
- Bütün Öyküleri
- Ayna (Deneme)
- Dede Korkut (Halk Kültürü)
- Duyguların Anakarası (Deneme)
- Halk Anlatıları (Halk Edebiyatı)
- Kan Turalı (Halk Edebiyatı)
- Masalını Yitiren Dev (Biyografi)
- On Beş Türk Masalı (Halk Edebiyatı)
- Ozanlar / Yazarlar / Kitaplar (Roman)
- Ölümün Gölgesi Yok (Roman)
- Şairin Kedisi (Öykü)
- Toplum ve Edebiyat (Deneme)
- Yazma Öğretimi
- Yazma Sanatı (Eğitim)

Adnan Binyazar'ın eserleri geniş bir yelpazede okuyucularıyla buluşmaktadır ve Türk edebiyatında önemli bir yere sahiptir.

Ahmet Muhip Dıranas

Arif Erkin Güzelbeyoğlu

1. Konular

1. 1.284.245
  2. Mesajlar

1. 1.670.668
  3. Kullanıcılar

1. 33.203
  4. Son üye

Geri
Üst Alt