Editör
Efsanevi Üye
Açık yaralanmalarda ilk yardım nasıl yapılır?
Yara içi kurcalanmamalıdır, Yara temiz bir bezle örtülür (nemli bir bez), Yara üzerine bandaj uygulanır, Tıbbi yardım istenir (112)….Yaralanmalarda İlk Yardım Nasıl Olmalıdır?
- Yaşam bulguları değerlendirilir (ABC),
- Yara yeri değerlendirilir,
- Kanama durdurulur,
- Üzeri kapatılır,
- Sağlık kuruluşuna gitmesi sağlanır,
Yaranın mikrop kapmaması için ne yapmalı?
Yaranın mikrop kapmaması için ne yapmalı?
Yarayı temizlemeden veya pansuman yapmadan önce, yaranızın mikrop kapmasını önlemek için ellerinizi yıkayın. Temizlemek için temiz ve ılık su ile yarayı nazikçe durulayın ve enfeksiyon riskini azaltmak için çakıl ya da toprak gibi kir parçalarını temizleyin.
Deniz canlıları ile oluşan yaralanmalarda nasıl müdahale edilmelidir?
Yara temiz suyla kuvvetlice yıkanmalıdır.Tatlı su yok ise tuzlu su kullanılabilir. Ağrının – acının azalmasını sağlamak amacıyla yaralanan organı dayanabileceği en sıcak suya batırmalı ve 90 dakika kadar aynı ısıda devam edilmelidir. Aşırı kanama var ise kanama kontrol altına alınmalı, yaranın üzeri kapatılmamalıdır.
Baş ve omurga yaralanmalarında ilk yardım nasıl olmalıdır?
Baş ve omurga yaralanmalarında ilk yardım nasıl olmalıdır?
Kafatası ve omurga yaralanmalarında ilkyardım nasıl olmalıdır?
- Bilinç kontrolü yapılır,
- Yaşam bulguları değerlendirilir,
- Hemen tıbbi yardım istenir (112),
- Bilinci açıksa hareket etmemesi sağlanır,
- Her hangi bir tehlike söz konusu ise düz pozisyonda sürüklenir,
- Baş-boyun-gövde ekseni bozulmamalıdır,
Kırıklarda ilk yardım nasıl yapılır?
Açık kırıklarda, tespitten önce yara temiz bir bezle kapatılmalıdır, Kırık bölgede sık aralıklarla nabız, derinin rengi ve ısısı kontrol edilir, Kol ve bacaklar yukarıda tutulur, Tıbbi yardım istenir (112).
Bağırsakları dışarı çıkmış olan hastaya nasıl ilk yardım uygulanır?
Bağırsakları dışarı çıkmış olan hastaya nasıl ilk yardım uygulanır?
Dışarı çıkan organlar içeri sokulmaya çalışılmaz, üzerine geniş ve nemli temiz bir bez örtülür. Bilinç yerinde ise sırt üstü pozisyonda bacaklar bükülmüş olarak yatırılır, ısı kaybını önlemek için üzeri örtülür. Ağızdan yiyecek ya da içecek bir şey verilmez. Yaşam bulguları sık sık izlenir.
Yaranın enfeksiyon kapması nasıl anlaşılır?
Bir yara enfeksiyonunun genel belirtileri ve bulguları kızarıklık, şişlik, yerel sıcaklık hissi, duyarlılık ve irin akıntısını içerir. İlgili alanda deri sertleşebilir veya gerginleşebilir ve yaradan dışa doğru ışınsal tarzda kırmızı çizgilenmeler oluşabilir.