Açık rejim, siyasi bir terim olarak açıklık ve şeffaflık ilkelerine dayanan bir yönetim biçimidir. Açık rejimde devlet yönetimi ve karar alma süreçleri halka açık bir şekilde yürütülür. Şeffaflık, hesap verebilirlik ve katılımcılık açık rejimin temel prensipleridir. Bu sayede yönetim daha demokratik ve katılımcı hale gelir, halkın yönetimde söz sahibi olması ve karar alma süreçlerine katılması teşvik edilir.
Açık rejim, parlamenter rejimin bir türü olarak kabul edilebilir. Parlamenter rejimde, hükümetin meclis veya parlamentoya karşı sorumluluğu bulunmaktadır. Meclisin güvenoyunu kaybetmesi durumunda hükümet düşer ve yeni seçimler yapılır. Bu sistemde yürütme yetkisi hükümette bulunurken, yasama yetkisi parlamentoda toplanmıştır.
Açık rejim ve parlamenter rejim, demokratik yönetim biçimleridir ve halkın iradesini yansıtma ve katılımını sağlama amacı taşırlar. Bu sistemlerde şeffaflık, hesap verebilirlik ve katılımcılığın önemi büyüktür ve devlet ile vatandaş arasındaki iletişimi güçlendirir.