Editör
Efsanevi Üye
5 sınıf hortum nedir 5 sınıf?
Hortum, kümülüs bulutları ile bağlantılı olarak silindir şeklinde dönerek gezen bir rüzgar türüdür. Bu hortum bulutlardan yere kadar uzanır ve büyük yıkıcı güce sahip olan bir doğa felaketidir. Bir denizin ya da gölün üzerinde meydana gelen bir hortum yerden emdiği sular ile bir su hortumu oluşturur.
Hortum olmaması için ne yapmalıyız?
Sığınağınız varsa hemen sığınağa gidin. Sığınağa ulaşmak için asansörleri kullanmayın! Kapı ve pencereleri kapalı tutun! Sağlam bir nesnenin yanında veya altında çök-kapan-tutun yaparak, hortum bitinceye kadar bekleyin (Vücudunuzu battaniye ya da benzeri kalın örtülerle koruyabilirsiniz.)
Doğal afet olan hortum nedir?
Doğal afet olan hortum nedir?
Hortum, kümülus bulutları ile bağlantılı olarak silindir şeklinde dönerek gezen bir rüzgâr türüdür. Bu "hortum" bulutlardan yere kadar uzanır ve büyük yıkıcı güce sahip olan bir doğa felaketidir.
5 sınıf deprem Nedir?
5 sınıf deprem Nedir?
Yer kabuğunu oluşturan levhalarda ani kırılmalar meydana gelmesi sonucu deprem oluşur. Kırılma sonucu meydana gelen titreşimler yeryüzüne sarsıntı şeklinde ulaşır. Depremin şiddetine göre can ve mal kaybı yaşanabilir. Depremin bir diğer adı zelzeledir.
En büyük çaplı bina içi yangına müdahalede kullanılabilecek hortum çapı nedir?
Yangın hortumlarının iç çapı 9 cm (3.5") üzerinde olduğu zaman bu hortumlar büyük çaplı hortum kategorisine girer; ABD'deki itfaiye grupları tipik olarak 11 cm (4.5") veya 15 cm (6") çapa sahip büyük çaplı hortumlar kullanmaktadırlar.
A tipi hortum ne işe yarar?
A TİPİ ALA HORTUMU (ALICI HORTUM) Deniz, göl, gölet, havuz,sarnıç gibi su kaynaklarından motopomp ve araç pompaları ile su ikmali yapmak için kullanılırlar.
Hortumun oluşma nedeni nedir?
Hortumun oluşma nedeni nedir?
Çok hızlı bir şekilde yükselen sıcak ve nemli hava, yükselen havaya oranla çok daha soğuk olan hava tarafından emilmeye başlar. Yoğunlaşan su buharı, bulutun altında belirmeye başlayan spiral şeklin daha belirgin, havanın ise daha kararsız hale gelmesine neden olarak hortumun gücünün artmasına neden olur.
Hortum neye sebep olur?
Hortum neye sebep olur?
Yer seviyesinden hızlıca yükselen hava, basıncı ve sıcaklığı düşürür. Bu esnada rüzgar şiddetini arttırır ve su buharı yoğunlaşmaya başlar. Yoğunlaşan su buharı, bulutun altında belirmeye başlayan spiral şeklin daha belirgin, havanın ise daha kararsız hale gelmesine neden olarak hortumun gücünün artmasına neden olur.