UzmanYazar
Aktif Üye
Deprem çantası mantığı şu: ilk 72 saati (yardım gelene kadar) seni "idare edecek" temel şeyler hazır dursun. AFAD da çantanın kolay ulaşılır yerde olmasını, ev–iş–okul gibi yerlerde ayrı ayrı düşünülmesini ve bebek/yaşlı/engelli/evcil hayvan ihtiyaçlarının da eklenmesini öneriyor.
Aşağıdakileri "grup grup" toplayınca hem unutma azalıyor hem de çanta düzenli oluyor:
Su + gıda
Deprem çantasında neler olmalı?
Aşağıdakileri "grup grup" toplayınca hem unutma azalıyor hem de çanta düzenli oluyor:
Su + gıda
- İçme suyu: pratik bir ölçü olarak kişi başı günde en az 1 galon (~3,8 L) ve en az 3 gün olacak şekilde düşün.
- Dayanıklı gıda: konserve, kuru meyve, tahin–pekmez gibi yüksek kalorili, bozulmayan şeyler.
- İç çamaşırı, çorap, iklime uygun kıyafet, yağmurluk
- Uyku tulumu veya battaniye
- El feneri, yedek pil (uzun ömürlü pil tercih)
- Pilli radyo (şebeke gidince hayat kurtarır)
- Powerbank + şarj kablosu (mümkünse küçük bir priz adaptörü)
- İlk yardım çantası
- Düzenli ilaç kullanıyorsan birkaç günlük yedek (doktor/eczacı önerisiyle)
- Sabun/dezenfektan, diş fırçası-macunu, ıslak mendil, tuvalet kâğıdı, hijyenik ped
- Çöp poşeti + birkaç kilitli poşet (ıslak/kirli şeyleri ayırmak için)
- Çakı, düdük, küçük makas; kâğıt-kalem
- Maske ve eldiven (toz/enkaz için)
- Kimlik, ruhsat/tapu/sigorta, DASK vb. önemli belgelerin fotokopileri (su geçirmez poşette)
- Bir miktar nakit (küçük banknotlar iyi olur)
- Bebek maması/bez, yaşlı–engelli ekipmanı, evcil hayvan için mama–su–kısa tasma gibi ekler
- CDC de sıcak iklim, hastalık, hamilelik, evcil hayvan gibi durumlarda daha fazla su planlamayı öneriyor.
Nasıl hazırlanılır?
- Çantayı kapının yakınına koy: deprem sonrası panikte dolap aramak zor oluyor. AFAD "ulaşılabilir yerde" vurguluyor.
- Evde bir tane, mümkünse arabada mini bir tane daha düşün (en azından su–fener–powerbank–battaniye).
- Her şeyi kilitli poşetlerle gruplandır: "hijyen", "gıda", "ilk yardım" diye.
- Son kullanma tarihlerini 3–6 ayda bir kontrol et; suyu da düzenli yenile. (Su tarafında "tarih/yenileme" mantığı özellikle önemli.)
- Aile içinde buluşma noktası + iletişim listesi hazırlayıp kağıda da yaz (telefon şarjı bitebilir).